GLUTEN

Gluten – co to jest i czy jest się czego bać?

Gluten to białko, a dokładniej jest to wspólna umowna nazwa mieszaniny białek w zbożach gliadyna w pszenicy, sekalina w życie, hordeina w jęczmieniu

Produkty ZAWIERAJĄCE gluten:

  • makarony,
  • niektóre kasze (np.: manna, bulgur, kuskus, pęczak, perłowa)
  • ciasta i ciastka,
  • krakersy, niektóre chipsy,
  • czekolada,
  • kawa zbożowa,
  • piwo,
  • płatki śniadaniowe,
  • niektóre jogurty,
  • parówki, wędliny,
  • wyroby garmażeryjne,
  • majonez, musztarda,
  • mieszanki przypraw.

Gluten można znaleźć również w suplementach diety oraz lekach jako substancja pomocnicza.

Produkty naturalnie BEZglutenowe:

  • Ryż
  • Kukurydza
  • Gryka
  • Kasza jaglana
  • Komoda ryżowa
  • Ziemniaki
  • Rośliny strączkowe
  • Warzywa
  • Owoce
  • Orzechy
  • Mleko i nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Ryby
  • Oleje

Choroby związane z glutenem:

  • Celiakia
  • Alergia na gluten
  • Niealergiczna nadwrażliwość na gluten

Jakie są dolegliwości przy tego typu schorzeniach?

  • ból brzucha
  • biegunka, zaparcia
  • apatia, osłabienie
  • niedobory pokarmowe, niedokrwistość
  • zahamowanie wzrastania u dzieci

Czy dieta BEZGLUTENOWA jest prozdrowotna i polecana każdemu?

badania wykazały, że produkty bezglutenowe będące zamiennikiem (takie, z których usunięto gluten w procesie technologicznym) tych glutenowych zawierają więcej tłuszczu, cukru i sody a mniej białka i błonnika.

Dieta bezglutenowa ma również wysoki indeks glikemiczny przez co stwarza zagrożenie insulinoopornością czy cukrzycą typu II.

Taka dieta często też prowadzi do niedoborów witamin i składników mineralnych, co prowadzić może do osteoporozy, niedokrwistości lub raka jelita grubego.

Komu dieta bezglutenowa będzie służyła?

  • Chorym na celiakię, posiadającym alergię na gluten lub niealergiczną nadwrażliwość na gluten

Warto zapamiętać: produkty bezglutenowe są oznaczone znakiem przekreślonego listka!

Facebook
Instagram