GLUTEN
Gluten – co to jest i czy jest się czego bać?
Gluten to białko, a dokładniej jest to wspólna umowna nazwa mieszaniny białek w zbożach gliadyna w pszenicy, sekalina w życie, hordeina w jęczmieniu
Produkty ZAWIERAJĄCE gluten:
- makarony,
- niektóre kasze (np.: manna, bulgur, kuskus, pęczak, perłowa)
- ciasta i ciastka,
- krakersy, niektóre chipsy,
- czekolada,
- kawa zbożowa,
- piwo,
- płatki śniadaniowe,
- niektóre jogurty,
- parówki, wędliny,
- wyroby garmażeryjne,
- majonez, musztarda,
- mieszanki przypraw.
Gluten można znaleźć również w suplementach diety oraz lekach jako substancja pomocnicza.
Produkty naturalnie BEZglutenowe:
- Ryż
- Kukurydza
- Gryka
- Kasza jaglana
- Komoda ryżowa
- Ziemniaki
- Rośliny strączkowe
- Warzywa
- Owoce
- Orzechy
- Mleko i nabiał
- Jajka
- Mięso
- Ryby
- Oleje
Choroby związane z glutenem:
- Celiakia
- Alergia na gluten
- Niealergiczna nadwrażliwość na gluten
Jakie są dolegliwości przy tego typu schorzeniach?
- ból brzucha
- biegunka, zaparcia
- apatia, osłabienie
- niedobory pokarmowe, niedokrwistość
- zahamowanie wzrastania u dzieci
Czy dieta BEZGLUTENOWA jest prozdrowotna i polecana każdemu?
badania wykazały, że produkty bezglutenowe będące zamiennikiem (takie, z których usunięto gluten w procesie technologicznym) tych glutenowych zawierają więcej tłuszczu, cukru i sody a mniej białka i błonnika.
Dieta bezglutenowa ma również wysoki indeks glikemiczny przez co stwarza zagrożenie insulinoopornością czy cukrzycą typu II.
Taka dieta często też prowadzi do niedoborów witamin i składników mineralnych, co prowadzić może do osteoporozy, niedokrwistości lub raka jelita grubego.
Komu dieta bezglutenowa będzie służyła?
- Chorym na celiakię, posiadającym alergię na gluten lub niealergiczną nadwrażliwość na gluten
Warto zapamiętać: produkty bezglutenowe są oznaczone znakiem przekreślonego listka!